Brændstofsystem: Komponenter og samling

Med disse oplysninger vil du selv være i stand til at bygge et brændstofsystem. Uanset om det er til en original bil, en tunet bil eller en racerbil. Speeding har bygget og hjulpet med brændstofsystemer til både gadebiler og vindende racerbiler i over 10 år med meget gode resultater, og nu er det din tur til at lære, hvordan man gør det på den bedste måde.
Vi vil gennemgå alle delene, så du føler dig tryg ved dine valg, og hvordan du forbinder disse og får dem til at hænge sammen på den bedste måde.
Brændstofsystemet ser således ud:
- Brændstoftank (brændselscelle)
- Tankpåfyldning
- Rulventil (tankudluftning)
- Brændstofpumpe
- Forfilter
- Kontraventil
- Brændstofpumpe ophæng
- Fangetank
- Brændstoffilter
- Brændstofskinne (Sprederbro)
- Spreder (Injektor)
- Brændstoftryksregulator (BTR)
- Y-kryds / Forgrening
- Slange og fittings
- Brændstofsystem flowdiagram
Når du læser om forskellige brændstofdele nedenfor, vil du føle dig tryg ved valget af dele, og du kan overse problemer. På den måde får du et bedre og billigere brændstofsystem uden at skulle prøve dig frem.
1 ▼
Brændstoftank / Fuelcell
En brændstoftank skal holde brændstoffet sikkert. Den er oprindeligt monteret lavt og midt i bilen. Der har du et beskyttet sted med et lavt tyngdepunkt.
Dette kan med fordel bruges, hvis bilen skal tunes. Det er reelt kun, hvis den originale tank ikke er tilladt ifølge forskrifterne, eller hvis den af strukturelle årsager skal flyttes, at man udskifter den med en såkaldt brændselscelle.
Den originale brændstoftank har normalt brændstofpumpen monteret i tanken i en såkaldt brændstofpumpeophæng. Denne kan ombygges til eksterne brændstofpumper, men så skal der oprettes forbindelser hertil, disse er som regel færdige på en eftermarked brændselscelle.
Andre tilslutninger fundet på en brændstoftank og brændselscelle er udluftning, brændstofpåfyldning og stikkontakter til brændstofudtag/indløb. Indløb og udløb er i brændstofpumpeophænget, hvis tanken er udstyret til interne brændstofpumper.

De nødvendige tilslutninger for at en brændstoftank kan fungere er: 1. Tankpåfyldning 2. Brændstof ud 3. Brændstofretur 4. Tankudluftning
2 ▼
Tankpåfyldning
Brændstofpåfyldningen sidder lige over brændstoftanken og er til påfyldning af brændstof. Når brændstof er fyldt, skal luften i tanken evakueres. Dette kan gøres ved at udlufte tanken. En ekstra linje, der løber langs tankpåfyldningen, hjælper dog med udluftningen og giver mulighed for hurtigere tankning.
Tankfyldningen har ofte tilslutninger i størrelser omkring 50 mm til slangetilslutning. Den ekstra tankudluftning for hurtigere tankning er normalt omkring 10 mm og er også til slangetilslutning, selvom dette kan se anderledes ud afhængigt af producenten.

Tilslutningen til brændstoftanken er lavet til slange og slangeklemme. Bruger du rør, skal du forbinde tank og rør med en slange og slangeklemme.
3 ▼
Rulventil (tankudluftning)
Udluftningen til brændstoftanken skal være der, så tanken ikke suger ind (vakuum), når brændstofpumpen pumper brændstof ud. Og at tanken ikke svulmer, når det er varmt udenfor. Dette er blot to eksempler, hvis formål er at udligne trykket i brændstoftanken.
Oprindeligt kaldes dette EVAP-systemet. Gasserne ledes derefter tilbage til motorens indtag ved hjælp af en elektronisk ventil. Dette skyldes, at systemet skal være lukket.
Tankudluftning på en eftermarkedsbrændstoftank / brændselscelle kaldes normalt en rulleventil. Dette er så udluftningen, men den fører kun brændstofdampene ud på den enkleste måde i det fri.
En rulleventil fungerer også præcis som navnet antyder. Hvis bilen ender på hovedet i en ulykke, flyder brændstoffet ikke ud, fordi denne ventil så lukker til udløbet.

Rulventilen skal monteres lodret for at virke. En slange fra ventilen skal føres til et så højt punkt som muligt over brændstoftankens niveau. Dette er for at forhindre, at brændstof bliver skubbet ud af g-kræfter sideværts.
4 ▼
Brændstofpumpe
Brændstofpumpen tilfører brændstof fra brændstoftanken til motoren. Den kan monteres i tanken eller udvendigt udenfor tanken. Dette afhænger af pumpens design. En ekstern brændstofpumpe har indløbs- og udløbsgevind. En intern pumpe har en slangeforbindelse på udløbet og en hurtig forbindelse til forfilteret.
En højtrykspumpe til elektronisk indsprøjtning arbejder mellem cirka 2-9 bar, mens en lavtrykspumpe til karburatorer og TBI-anlæg arbejder op til cirka 1 bar.
GDI/FSI/Piezo injektorer til direkte indsprøjtning har en mekanisk brændstofpumpe, der sidder på motoren og drives af fx en knastaksel. Denne type mekanisk brændstofpumpe kan levere tryk på omkring 200-2000 bar og nogle gange mere.

Intern brændstofpumpe = 8-9mm slangetilslutning på udløb, forfilter monteres direkte på indløb.
Ekstern brændstofpumpe = Gevind mod indløb og udløb, forfilter monteres med slange mod indløb.
5 ▼
Forfilter
Ved tankning kan der komme grovere snavs ind i brændstoftanken. Brændstofpumpens forfilter forhindrer dette i at fortsætte ind i systemet.
Originalt, forfilteret er ofte indbygget i brændstofpumpeholderen. På eftermarkedet er forfilteret monteret direkte på en in-tank brændstofpumpe. En ekstern pumpe har på den anden side et gevind på indløbet, der gør det muligt at montere in-line forfiltre i serie. Dette gøres ved at skrue filteret direkte på brændstofpumpen eller bruge slange og fittings til at forbinde dem.
100-150 mikron bruges som forfilter.

Intern brændstofpumpe = Forfilter monteres direkte på indløbet med hurtig tilslutning.
Ekstern brændstofpumpe = Indløbet har gevind = Forfilter skrues direkte på eller med slange og fittings.
6 ▼
Kontraventil
Original, kontraventilen forhindrer brændstofledningerne i at tømmes. Brændstoffet forbliver i linjerne for hurtig start.
Eftermarkedskontraventiler er ikke så gode til at holde trykket op efter det faktum, men de er lavet til at flyde bedre end den originale kontraventil. Når en motor skal tunes bruges flere brændstofpumper og de starter i etaper, der skal kontraventiler til for at forhindre brændstoffet i at bakke op gennem pumpen der ikke er tændt.
Original = bedre tætning = dårligere flow = hold trykket oppe længere er eftermarkedskontraventiler.
Eftermarked = bedre flow = dårligere tætning = holder ikke tryk så længe som en oem kontraventil.
Tilslutning af en kontraventil sker på tryksiden mellem brændstofpumpe og fuel rail så tæt på brændstofpumpen som muligt.

Originale kontraventiler har normalt specielle tilslutninger og bruges sjældent ved ombygninger.
Eftermarkedskontraventiler har standardiserede forbindelser og kan nemt bruges sammen med andre produkter.
7 ▼
Brændstofpumpe ophæng
Brændstofpumpeophæng er en enhed, der sidder i brændstoftanken, så der kan monteres en brændstofpumpe i brændstoftanken. Dette er det samme princip på både OEM-brændstoftanke og eftermarkedets brændselsceller.
Det originale brændstofpumpeophæng kan også fungere lidt som en opsamlingstank, når returbrændstoffet fra motoren cirkuleres her. Afhængigt af model kan brændstofniveaumåleren og nogle gange også brændstoftrykregulatoren monteres her.
Eftermarkedsbrændstofpumpeophæng kan se ud på mange forskellige måder og tillader ofte installation af flere brændstofpumper. Nogle har også indbygget opsamlingstank, tankudluftning og niveaumåler.
At køre uden brændstofpumpeophæng og i stedet bruge en ekstern brændstofpumpe er ellers almindeligt.

Tilslutningen af brændstofpumpeophænget til brændselscellen/brændstoftanken er modeltilpasset. Du bruger/ombygger den, der allerede er samlet, eller hvis et færdigt alternativ er tilgængeligt at købe som tilbehør.
8 ▼
Fangetank
En ekstern opsamlingstank til brændstof bruges ikke original (OEM). Ved kraftig kurvekørsel/banekørsel skubbes brændstoffet i brændstoftanken til siden, - væk fra brændstofpumpen. På den måde forsvinder brændstoftilførslen til motoren.
For at modvirke dette pumpes brændstoffet i stedet til en opsamlingstank, som fyldes op. Så pumper en anden brændstofpumpe brændstof til motoren.
Nu er der altid brændstof i opsamlingstanken, også ved hårde sving.
Opsamlingstanken kan også indbygges i brændstoftanken. Men det samme princip med to brændstofpumper gælder, da den ene skal fylde opsamlingstanken og den anden forsyner motoren med brændstof.
Brændstofpumper kan placeres indvendigt eller udvendigt i opsamlingstanken.
Brændstofvej til motor:
Brændstoftank > Opsamlingstank > Motor.
Brændstoffets vej tilbage til brændstoftanken:
Motor > Opsamlingstank > Brændstoftank.

Tilslutninger på en opsamlingstank er normalt øverst. Disse er gevind for nemt at justere forbindelser.
Elektriske forbindelser er ofte tilvejebragt, så interne brændstofpumper kan bruges.
9 ▼
Brændstoffilter
Et brændstoffilter sidder mellem brændstofpumpen og injektoren. Dette filter forhindrer snavs i at nå brændstofinjektoren.
Det originale brændstoffilter udskiftes ofte med et eftermarkedsbrændstoffilter, hvis en bil er tunet mere, da flowet burde være bedre.
Den udskiftelige indsats på et eftermarkedsbrændstoffilter er lavet af et papirmateriale eller rustfrit stål. Rustfrit stål er at foretrække, da de holder bedre og rengør lige så godt ned til 10 mikron.
10-30 mikron bruges som højtryksfiltre.

Brændstoffiltre har en indgang og en udgang. Begge er gevind, så de nemt kan forbindes til alle mulige applikationer.
Bemærk strømningsretningen på brændstoffilteret.
10 ▼
Brændstofskinne (Dysebro)
En Dysebro / Brændstofskinne fordeler brændstoffet mellem de forskellige spredere, der er monteret. Original spredebro er god nok til en masse effekt. Grunden til at dette udskiftes er, at forbindelser ofte er mærkelige, og en OEM brændstoftrykregulator er monteret direkte på som en begrænsning. I stedet for at genopbygge originalen, erstattes denne i stedet af en eftermarked.
Den indvendige størrelse af eftermarkedets brændstofskinne er normalt 16-20 mm for at kunne fordele meget brændstof mellem injektorerne.
En modeltilpasset brændstofskinne har den korrekte afstand mellem sprøjtehullerne. Det behøver ikke nødvendigvis at komme med modelspecifikke monteringer. Tjek dette ved køb.

En eftermarkedsbrændstofskinne har et stik i hver ende for nem installation. Der kan også være ekstra stikkontakter til sensorer og alternative tilslutninger. Gevind til brugerdefinerede monteringer er tilgængelige, medmindre modelmatchede monteringer er tilgængelige.
11 ▼
Dyser (Injektor)
Injektoren er den del, der til sidst sprøjter brændstof ind i motoren ved hjælp af styresystemet (ECU). Også denne kan have et filter monteret i toppen.
Der er spredere til elektronisk brændstofindsprøjtning (EFI), der er monteret på indsugningen før ventiler. Og der er spredere til GDI/FSI/Piezo (Direct Injection), der er monteret i topstykket nede i forbrændingskammeret.
Når du tuner en motor, skal der mere brændstof til. Derfor monteres større spredere.
Top-fed injektorer (EFI) er fastspændt mellem indsugnings- og brændstofskinnen. Længden på sprederen kan variere, men normalt bruges længden af sprederen, der har været installeret siden før.

Top-fed injektorer til europæiske biler har normalt 14 mm O-ringe.
Andre topfoderspredere kan have en 11 mm øvre o-ring. Der er også etuier med en 16 mm nedre o-ring.
12 ▼
Brændstoftryksregulator
Et EFI brændstofsystem ønsker et vist tryk, f.eks. 3 barer. for derefter at øge trykket lineært parallelt med motorens ladetryk. Dette er for at brændstofautomaten kan levere nok brændstof. En brændstoftrykregulator sørger for at justere dette.
Den originale brændstoftrykregulator er meget nøjagtig til den originale arbejdsrækkevidde. Med en tunet motor, der kræver mere brændstof, kan den originale brændstoftrykregulator ikke justere dette godt nok længere.
Eftermarkedets brændstoftrykregulator til EFi-systemer justerer nemt mellem 3-9 bar og nogle gange mere.

Gevindindløb/udtag bruges til nem installation. Der kan være flere indløb på en brændstoftrykregulator, så den kan bruges som et y-kryds/manifold til V6 / V8 installationer. Udtag/retur er i bunden.
13 ▼
Y-kryds / Forgrening
Et Y-kryds / X-kryds / manifold bruges blot til at forbinde flere slanger eller rør sammen.
Hvis der bruges flere brændstofpumper eller har du en V-motor, kan der bruges et y-kryds.
Eftermarkedsbrændstofpumpeophæng og brændstoftrykregulatorer kan have indbyggede manifolder. fx 2-3 indløb og 1 udløb.

Grene som y-kryds har gevindforbindelser for nem montering med slange og fittings. Der kan også være stikkontakter til sensorer.
14 ▼
Slange og fittings
Alle komponenter i et brændstofsystem har gevind- eller slangeforbindelse. Et til indløb og et til udløb som minimum. Disse brændstofdele er forbundet med hinanden ved hjælp af slanger og fittings.
Der anvendes original plastslange som opvarmes på koblinger. Dette er meget kompakt, men du kan ikke gøre noget derhjemme selv. Derfor anvendes AN fittings og slange. Ved hjælp af disse kobles alle dele nemt sammen.
Vil du f.eks. bruge AN6 slange? Tilpas blot produkternes input/output til AN6 ved hjælp af adaptere.
Ønsker du at bruge klassisk 8mm slange og slangeklemme, er dette også fint. Tilpas blot produkternes ind-/udløb til 8 mm slangetilslutningen ved hjælp af adaptere.
Alt dette kan nemt gøres derhjemme med en skruenøgle, hvis du vil, uden specialværktøj.

Når du ved, hvilken type slange du skal bruge: Monter alle produkter med adaptere, så denne størrelse kan bruges i hele systemet.
15 ▼
Brændstofsystem flowdiagram
Tilslutning af et brændstofsystem kan se ud på mange forskellige måder, men for at lave et forenklet billede af det hele tegner vi et par eksempler:
Uden brændstofopsamlingstank - intern brændstofpumpe
Brændstofpumpe i brændstoftank -> Brændstoffilter -> Sprederbro / karburator -> Brændstoftryksregulator -> Retur til brændstoftank.
Brændstofpumpe i brændstoftank -> Brændstoffilter -> Brændstoftryksregulator (overløb i retur til brændstoftank) -> Sprederbro / karburator.
Uden brændstofopsamlingstank - ekstern brændstofpumpe
Brændstoftank -> Ekstern brændstofpumpe -> Brændstoffilter -> Sprederbro / karburator -> Brændstoftryksregulator -> Retur til brændstoftank.
Brændstoftank -> Ekstern brændstofpumpe -> Brændstoffilter -> Brændstoftrykregulator (overløb i retur til brændstoftank) -> Sprederbro / karburator.
Med brændstofopsamlingstank - intern brændstofpumpe
Brændstofpumpe i brændstoftank -> Brændstofpumpe i brændstofopsamlingstank -> Brændstoffilter -> Sprederbro / karburator -> Brændstoftryksregulator -> Retur til brændstofopsamlingstank -> Retur til brændstoftank.
Brændstofpumpe i brændstoftank -> Brændstofpumpe i brændstofopsamlingstank -> Brændstoftrykregulator (overløb tilbage til brændstofopsamlingstank -> retur til brændstoftank) -> Sprederbro / karburator.
Med brændstofopsamlingstank - ekstern brændstofpumpe
Brændstoftank -> Ekstern brændstofpumpe -> Brændstofpumpe i brændstofopsamlingstank -> Brændstoffilter -> Sprederbro / karburator -> Brændstoftryksregulator -> Retur til brændstofopsamlingstank -> Retur til brændstoftank
Brændstoftank -> Ekstern brændstofpumpe -> Brændstofpumpe i brændstofopsamlingstank -> Brændstoffilter -> Brændstoftryksregulator (overløb tilbage til brændstofopsamlingstank -> retur til brændstoftank) -> Sprederbro / karburator.
▼
▼
-
Brændstofsystem
- Brændstofsystem: Komponenter og samling
- Brændstofsystem: Almindelige problemer
- Valg af dyser
- Brændstoffilter
- Brændstofinjektor størrelse
- Brændstofopsamlingstank
- Brændstofpumpe
- Brændstofpumpehænger - Information
- Brændstoftank
- Brændstoftryksregulator
- Forskellige typer brændstoffer [benzin eller ethanol?]
- Forskellige typer brændstofsystemer
- Fuel rail
- Hvad har andre brændstofinjektorer?
- Kontraventil - Information
- Sammenlign brændstofinjektorer
- Tankventilation / Roll over ventil