Stort lager | # Egen udvikling | # Viden

 

Turbo - Tilslutninger

Her gennemgår vi hvilke tilslutninger der passer til din turbo. Udstødningsudtag, olieforsyning, vandtilslutninger og så videre. Alle turbodele, kompressorhus, lejedel og turbinehus kan drejes 360 grader rundt om deres egen akse for at passe til installationen. Nogle gange er der monteret stifter, som forhindrer rotation, men disse kan fjernes. Nu kan alle dele vendes separat.

Introduktion

En guide til de forskellige forbindelser, der findes på en turbo. Nedenfor vil vi se nærmere på, hvordan de forskellige forbindelser ser ud.

En turbo har følgende tilslutninger og den eneste forskel er hvis turboen ikke er vandkølet, så er der ingen vandtilslutninger.

  1. Kompressor indløb
  2. Kompressor udtag
  3. Vakuum tilslutning
  4. Olie in
  5. Olie ud
  6. Vand ind/ud
  7. Udstødningsindtag
  8. Udstødningsudtag
 
 

1

 

Kompressor indløb

Et luftfilter eller en slange er monteret på kompressorens indløb, som ledes fra et luftfilter / luftfilterboks

 

Luftfilter 

Luftfilteret monteres direkte på turboens kompressorindtag eller en slange, der går til et luftfilter eller en luftfilterboks.

Montering af luftfilter/slange

Montering af luftfilter eller slange sker med en slangeklemme, da næsten udelukkende alle kompressorindtag på turboenheder er lavet til slangetilslutning. Du kan også fjerne kompressordækslet fra midterdelen og svejse på et rør, hvorpå luftfilteret så monteres.
 

Forskellige luftfiltre

Forskellige typer luftfiltre er tilgængelige for at passe til forskellige applikationer eller turboenheder. De kan kategoriseres som Motorsport, Dry-flow og turbo guard.

  • Motorsport
    Et såkaldt motorsportsfilter flyder bedst, da det kun har ~2-5 lag filteroverflade. Færre lag giver også bedre flow pr. cm2. og egner sig bedre til motorsport, og hvor du har mere motorkraft eller et stort motorvolumen. Derfor siger man, at disse skal olieres, så snavs nemmere sætter sig fast / filtreres.
  • Dry Flow
    Disse filtre filtrerer bedst, når de har mere end ~5 lag filteroverflade. Et dyflow filter bruges ofte som et "off-road" filter, hvor der stilles høje krav til filtrering. Der skal heller ikke bruges olie, så filtreringen er stadig god på grund af flere lag filteroverflade.
  • Turbo guard
    Et turboguard-filter har kun et groft net som beskyttelse for at forhindre, at større genstande som grus og lignende ved et uheld kommer ind og beskadiger turboen. Turbo guard-filtre bruges oftest i dragracing, hvor kravene til filtrering er mindre på grund af et renere miljø og færre driftstimer.
 

Luftfilter størrelse

Størrelsen på luftfilteret bestemmes normalt af placeringen. Først vælger du typen af ​​luftfilter og derefter vælger du et luftfilter så stort som det passer. Så er der aldrig risiko for, at luftfilteret fungerer som en flaskehals og hæmmer flowet. Indstrømningen er meget vigtig, og hæmmet indstrømning kan være en årsag til manglende effekt.
 
 

2

 

Kompressor udtag

Kompressorudløbet er samlet sammen med motorindtaget

 

Trykrør

Turboens kompressorudtag er monteret mod trykrørene, der fører ind til motoren. Kompressordækslet kan drejes 360 grader, så tilslutningen peger i den retning, du ønsker.

 

Montering af trykrør

Fra turbo til motor ledes luften ved hjælp af rør. Disse kaldes trykrør, da turboen opbygger et tryk, der overlader motoren. Trykrørene føres først gennem en intercooler, der køler trykluften og derefter videre gennem gasspjældet/indtaget som sidder på motoren.
Disse trykrør forbindes med silikoneslange og slangeklemmer eller orkanklemmer som giver en sikker forbindelse, så de ikke springer fra hinanden ved stød og vibrationer.
 

Diverse trykrør

Trykrør kan bygges med forskellige typer rør. Det mest almindelige er aluminium på grund af vægten, men der er også eksempler på, hvor der anvendes stål og rustfrit stål. Trykrørene i aluminium kan opdeles i tre kategorier at vælge imellem. Polerede trykrør, ubehandlede trykrør 3mm og ubehandlede trykrør 2mm.

  • Polerede trykrør
    Disse rør er 2 mm tykke og har en behandlet/poleret overflade, der giver et godt udseende. Overfladen kan slibes/skrabes væk, hvis du ønsker en rå overflade. De forskellige rør fås i lige rør, 30 grader, 45 grader, 90 grader, 135 grader og 180 grader. Dette gør disse rør meget velegnede til konstruktion af trykrør. Bøjningerne er fremstillet med en lang radius.
  • Ubehandlede trykrør 3mm
    Disse trykrør er stærke og fås i lige rør og 90 graders bøjning kort radius (1,5xD).
  • Ubehandlede trykrør 2mm
    Disse trykrør er lette som de polerede, men tilbyder udover de lige rør også 90 graders bøjninger i en kort radius (1,5xD). Disse kan skæres for at få 45 grader eller en anden vinkel.
 

Trykrør størrelse

Størrelsen på trykrøret bestemmes normalt af turboens kompressorudløb og gasspjældet. Hvis turboens kopfjederudløb er 2" og gashåndtaget er 3", så bruger man et trykrør imellem. 2", 2,5" eller 3". Rør tilspidses op eller ned ved hjælp af aluminiumskegler.
 
 

3

 

Vakuum tilslutning

Vakuumforbindelsen samles sammen med motorens indsugnings-/tryksystem

 

Vakuum tilslutning

Vakuumforbindelsen forbindes til suge-/trykrøret med en silikone vakuumslange eller pneumatisk slange.

Montering af vakuumtilslutning

Turboens vakuumtilslutning er forbundet til wastegate. Denne kan kobles direkte til turboens wastegate, men vil så kun give grundladetryk/det tryk som wastegate-fjederen kan holde. Hvis du tilslutter en ladetryksstyring på slangen mellem turboens vakuumtilslutning og wastegate, kan du styre turboens ladetryk ved hjælp af denne styring. Den fås som en analog kaldet en gasspjældsventil eller en elektrisk, der styres gennem motorstyringssystemet (ECU).

Vakuumforbindelsen er ikke klar på alle turboenheder, fordi nogle ønsker at montere styringen på trykrørene i stedet. Men hvis tilslutningen ikke er fuldstændig, har kompressordækslet som regel altid bestemte steder, der er beregnet til at bore og gevindskære, hvor der er mere gods. Derefter fjernes kompressordækslet, inden der foretages modifikation.

 

Forskellige vakuumtilslutninger

Der er to typer vakuumforbindelser, der normalt bruges. Silikoneslange og pneumatisk slange.

Silikoneslange er blød, bøjelig og tåler høje temperaturer pga at den er lavet af silikonemateriale. Montering sker på klassiske nipler med modhager, da slangen er fleksibel og tætner godt over en nippel med modhager. Denne type slange er normalt oprindeligt installeret på biler.

Pneumatisk slange er stiv, ikke så bøjelig og tåler ikke høje temperaturer, fordi den er lavet af plast. Samlingen sker med en såkaldt push-lock kobling. Installationen er enkel ved at skubbe slangen ind i koblingen og så låses den. Ved adskillelse skal en krave holdes nede, så slangen kan løsne sig. Denne slange er normalt installeret i industrier.

 

Størrelse på vakuumtilslutning

Slange
Den mest almindelige størrelse slange, der bruges til vakuumstyring, er 4, 5 og 6 mm silikoneslange og 1/4" og 6 mm pneumatisk slange.

Nippel
Det mest almindelige gevind som vakuumnipler bruger er 1/8" NPT men nogle turbo enheder har M8x1 eller M10x1. Der findes også produkter med 1/16" NPT gevind med dette anbefales det at gevind gevind op til 1/8" NPT så det bliver ikke en begrænsning.

 
 

4

 

Olie in

Oila in samles sammen med motorens oliesystem (trykkanal)

 

Olietilførsel

Turboens olietilførsel føres hvorfra motorens originale turbo blev tilført olie, alternativt motorens hovedledning med olietryk.

Installation af turboens olieforsyning

Olie ind i turboen kan monteres på mange forskellige måder, hvor fatningerne varierer meget alt efter motor. Men en tommelfingerregel her er altid at tage olieforsyningen fra, hvor den oprindeligt var, hvis det er en turbomotor. Hvis det ikke er en turbomotor fra start, skal en oliekanal direkte fra oliepumpen placeres (hovedkanal), så der ikke opstår fald i olietrykket.

Så er det bare med at forbinde turbo og motor med et passende rør eller slange. Det du skal tage med dig er, at turboen bliver meget varm, så der bør bruges en slange, der kan tåle højere temperaturer. Et varmeskjold over slangen eller røret nærmest turboen kan også med fordel bruges til at forhindre varmeudstråling fra især turboens udstødningshus.

Et ekstra oliefilter kan bruges på turboens olietilførsel som en ekstra beskyttelse mod at der kommer snavs ind i turboen. Når et ekstra filter med finfiltrering er monteret på en glidebærende turbo, kan det hæmme flowet afhængig af de øvrige parametre. Tjek derfor, at du ikke bruger et filter, der er for lille i forhold til flow.

 

Forskellige olietilførsler

Olietilførslen kan bygges i både rør og slange, alt efter hvad der passer bedst til applikationen. Slange er som regel den nemmeste, da den kan formes som du vil og ikke er så svær at passe i som et rør. et rør er derimod holdbart og ser professionelt ud. Originaler bruges næsten udelukkende rør til olieforsyning.
 

Størrelse på olietilførsel

Olietilførselsstørrelsen til turboen er næsten udelukkende AN4 (1/4"), det skyldes, at en AN3 (1/8") slange, der bliver lidt længere, kan fungere som en begrænsning. Ud over dette er den vigtigste faktor at overveje, når du leverer olie til en turboenhed, følgende:

Har du kuglelejeturbo eller glidelejeturbo?

Kuglelejeturbo
En kuglelejeturbo har brug for en begrænsning på olieindtaget, da turboens kugleleje ikke skal have olietryk men kun et flow. Dette justeres ikke med slangestørrelse. Denne justeres med adapteren mellem turbo og slange og fås klar til køb.

Glidelejeturbo
En glidelejeturbo har brug for fuldt olietryk ligesom motorlejerne. Restrictor skal IKKE bruges her - så skærer den den lejede del af turboen.

 
 

5

 

Olie ud

Oil out samles sammen med motorblokken eller olieskålen

 

Olie retur

Turboens olieretur ledes ved hjælp af en slange eller rør tilbage til motoren/oliekarret.

Samling af olieretur

Oliesønnen ledes gennem olietilførslen til turboen for at smøre og føres derefter tilbage til motoren gennem oliereturn. Turboens olieretur monteres med fordel, hvor det originale udtag for olieretur findes. Hvis motoren ikke har en original turbo, er den monteret et passende sted med hensyn til service og hældning af olieretur. Bemærk, at hældningen af ​​oliereturen ideelt set skal være over 45 grader for at evakuere olien korrekt. Dette virker ikke altid, men er en retningslinje.

På en motor, der ikke havde turbo før, kan olieretur monteres både over og under oliestanden. Det vigtigste her er, at turboen er monteret højt nok til, at oliestanden aldrig kan skubbes helt op i oliereturen ved acceleration, bremsning eller drejning, da turboen direkte var blevet fyldt med olie og skubbet denne ud i udstødningssystem og trykrø.

 

Forskellige olieretur

En olieretur kan bygges med både slange og rør. OEM-installationer bruger normalt rør, men dette kan være sværere at montere, så slange bruges normalt i eftermarkedet eller ved turbokonvertering/nybygning. Hvis der bruges slange, kan almindelig klassisk slange og slangeklemme være et alternativ, men noget der er meget populært er at bruge AN fittings og AN slange som olieretur.
 

Størrelse på olieretur

Mængden af ​​olieretur styres af, hvor meget olie der tilføres turboen. En kuglelejet turbo behøver ikke så meget olie som en glidelejet turbo og kan derfor også bruge en mindre dimension på oliereturen.

Kugleleje turbo
Generelt bruges en AN8 (1/2") slange til olieretur til en kuglelejeturbo.

Glideleje turbo
Her bruges AN10 (5/8") eller helst AN12 (3/4") slange for helt at kunne evakuere den store oliestrøm, der følger med en glidelejeturbo. en tommelfingerregel her er at bruge en slange med den indvendige diameter som turboens returhul, gerne større.

 
 

6

 

Vand ind/ud

Vand ind/ud samles sammen med motorens vandsystem

 

Vandrør

Turboens vandkøling er forbundet til motorens vandsystem.

 

 

Installation af vand ind og ud

Turboladere, der har vandkøling, kører køligere, da motorens vandledning bruges til at køle den lejede del af turboladeren. Køleforbindelserne mellem turboen og motoren forbindes ved hjælp af en slange eller rør ligesom turboens olietilførsel og olieretur. Disse er forbundet, hvor den originale turbo tog vand fra. Hvis motoren ikke havde original turbo, skal der tages vand ind efter vandpumpen (på tryksiden) og føres tilbage før vandpumpen (på sugesiden). På den måde skabes et flow gennem turboen. Vandledningerne kan strømme gennem turboladeren i alle retninger, der er ingen indgang/udløb.
 

Diverse vandrør

Hvis der oprindeligt var monteret en turbo, kan ledningsføringen tilpasses til OEM-installationen. Hvis der blev brugt en slangeklemme, er det stadig gjort nu. eller hvis der bruges en tråd, gøres det stadig nu og bruger med fordel AN-forbindelser. Slanger er igen en meget fleksibel løsning og giver en pæn installation.
 

Størrelse af vandrør

Størrelsen af ​​vandledninger er mindst 3/8" (AN6), men også 1/2" (AN8) kan bruges. Til køling af turboenheden er størrelsen på vandledningerne ikke af den største betydning, men det er at foretrække at bruge en mindre slange (AN6) for at gøre installationen smidig. Kølekapaciteten påvirkes i stedet af kølesystemets øvrige komponenter og ikke størrelsen på køleslangerne.
 
 

7

 

Udstødningsindtag

Udstødningsindtaget er monteret mod Grenrør

 

Grenrør

Turboen monteres på Grenrørflangen/udstødningsflangen ved hjælp af en v-båndsklemme eller boltes afhængigt af typen.
 

Installation af udstødningsgasindtag

Turboens udstødningsindtag er monteret på manifolden. Det er her motorens udstødning leverer energi til turboen. Her er det vigtigt, at overgangen er jævn og fin, så der ikke skabes turbulens unødigt. Et jævnt flow er vigtigt for at bevare turboens effektivitet.
 

Forskellige udstødningsindtag

Udstødningsindtaget har en manifoldflange, der fås i forskellige standardforbindelser såsom T25, T3, T4, T6 og V-bånd blandt andre. Her kan man tilpasse manifolden efter turboens tilslutning, medmindre producenten af ​​turboenheden har mulighed for at konfigurere udstødningsgasindtaget på turbinehuset. De forskellige tilslutninger fås også som singel entry og twin entry.

Singel entry
Dette stik har et stort hul, hvor alle udstødningsgasserne passerer ned i turboens udstødningsindtag.

Twin entry
Denne type bruges hvis man har et lige antal cylindre (4, 6 eller 8) og så kan man ved hjælp af manifoldens udformning og motorens affyringssekvens føre udstødningsgasserne sammen i et mere jævnt flow, hvilket skaber en mere effektiv turbo.

 

Størrelse på udstødningsgasindtag

Størrelsen på udstødningsindtaget afhænger normalt af, hvor meget kraft turboen kan producere. Altså hvor meget flow er tilladt. De forskellige nævnte flanger T25, T3, T4 er også som tallene angiver i størrelsesorden, hvor T25 er den mindste og T6 er den største. Der er også V-bånds forbindelse, men så kaldes dette 2" V-bånd eller 3" V-bånd og størrelsen er angivet i klartekst.
 
 

8

 

Udstødningsudtag

Udstødningsudtaget monteres mod downpipe / forreste udstødningsrør

 

Downpipe 

Turboens udstødningsudtag samles med udstødningssystemet/nedløbsrøret ved hjælp af en udstødningsflange.

Montering af downpipe

Udstødningsgasserne ledes ud gennem udstødningsåbningen og ind i udstødningssystemet. Den forreste del af udstødningssystemet, der er monteret mod turboen, kaldes også nedløbsrøret. Denne kan fremstilles i det materiale, som resten af ​​udstødningssystemet bruger. Materialer i stål eller rustfrit stål er tilgængelige.
 

Forskellige typer udstødningsflanger

Der findes mange forskellige udstødningsflanger afhængig af turboenhed og producent. Disse er sorteret efter turbo enhed og antal bolte eller hvis det er et v-bånd, er det sorteret efter størrelse. Der skal bruges mindst to til tre parametre for at være sikker på at få den rigtige forbindelse. fx Garrett, 3" v-bånd og udstødningsindtag.

Fabrikant
Nogle eksempler hvor du sorterer efter producent er Garrett 5-bolt, Holset 6-bolt eller Mitsubishi 3-bolt. Disse kan til gengæld have flere muligheder, så det er vigtigt at måle den indvendige diameter på hullerne/rørene og cc-målene på boltehullerne.

V-bånd
V-båndsforbindelser har normalt en størrelse, der passer til fx 3" v-bånd. Men også her kan der være flere varianter, fx er flangens udformning forskellig.

Diverse
Andre tilgængelige flanger angiver den indvendige diameter af centerhullet samt cc-målene for monteringsboltene for at bestemme, hvad der passer.

 

Størrelse på nedløbsrør

Udstødningsrøret/nedløbsrøret kan se forskelligt ud afhængig af motoreffekt og placering. Men størrelsen bestemmes normalt af turboens udstødningsudtag, da dette er lige så meget som turboen skal kunne evakuere ved maksimalt flow. Derfor ville en turbo med 3" udstødning bruge et nedløbsrør med mindst 3" udstødning, helst 3,5" for ikke at få en begrænsning i flowet i det første stykke, hvor udstødningsgasserne er varmest og fylder mest plads.