Stort lager | # Egen udvikling | # Viden

 

Kobling: Dele og funktion

 
 
 
 

Her får du et overblik over, hvordan et koblingssystem fungerer, og hvilke dele der medfølger.

De forskellige dele er opdelt i overskrifter som vist nedenfor. Disse overskrifter giver tilsammen et billede af, hvilke dele der kan bruges, og om en opgradering er nødvendig eller ej.

De forskellige dele af bilens kobling er som følger:

  1. Hovedkoblingscylinder
  2. Koblingsslange
  3. Slave cylinder
  4. Væskebeholder
  5. Udrykningsleje
  6. Trykplade
  7. Koblingsskive
  8. Svinghjul
  9. Svinghjulsbolte (og bolte til trykplade)
  10. Koblingsvæske
 
 

1

Hovedkoblingscylinder

En koblingshovedcylinder sidder sammen med koblingspedalen. Dette er et separat system af tre dele sammen med en slavecylinder og en slange, der forbinder dem sammen. Når koblingspedalen trykker på hovedcylinderen, skubber væsken ud af slavecylinderen, der sidder uden for koblingen. På denne måde kan du "afbryde".

En hovedcylinder kan monteres i motorrummet eller i kabinen. I kabinen kan den også pege bagud afhængig af pedalstativets design.

Selve cylinderen kan se anderledes ud, men funktionen er den samme for både original og racing/eftermarked.


Bemærk, at alle typer cylindere med indvendige pakninger IKKE skal komprimeres, før de er fyldt med væske. Ellers vil pakningerne blive beskadiget med en defekt cylinder til følge. Gælder både bremse- og koblingscylinder, hovedcylinder og slavecylinder.

 
 

2

Koblingsslange

Den eneste funktion en koblingsslange har er at lede væske mellem hovedcylinderen til koblingscylinderen.

Noget at tænke over er dimensioneringen af ​​dette. Væskestrømmen mellem hoved- og slavecylinderen er højere end i et bremsesystem. Derfor kan det være nødvendigt med en tykkere slange, hvis koblingspedalen ikke springer hurtigt nok tilbage. Dette skyldes, at en slange med en for lille indvendig diameter fungerer som en begrænsning.

Det, der adskiller en original og en eftermarkedskoblingsslange, er typen af ​​forbindelse og slange. På eftermarkedet anvendes standardiserede koblinger såsom AN-koblinger. Slangen kan også være stålomviklet/forstærket.

 
 

3

Slave cylinder

En slavecylinder er forbundet til en hovedkoblingscylinder i et separat system. Gennem en slange fra hovedcylinderen presses koblingsvæske til slavecylinderen, som igen ved hjælp af et udtrapsleje trykker på trykpladen, så den kan "frakobles"

Der er to typer slavecylindre.

  • Monteres i sprænghætten direkte mod koblingen. Dette kaldes et hydraulisk trædeleje.
  • Monteres på ydersiden af ​​sprænghætten sammen med kobling, der trykker på koblingen. Dette kaldes en ekstern slavecylinder.

Den originale slavecylinder kan også bruges i racing, der vil ikke være belastninger, som den originale cylinder ikke kan klare.

 
 

4

Væskebeholder

Ligesom et bremsesystem skal en slavecylinder tilføres væske/olie. Her bruges bremsevæske ligesom til bremsesystemet. Man splitter endda væsken fra bremsesystemets bremsevæskebeholder. Fra denne beholder ledes væske ned i koblingens hovedcylinder.

Når væske deles på denne måde, er det vigtigt, at koblingens cylinder sidder under bremsevæskebeholderen, så væske kan strømme ned. Hvis dette ikke virker, er alternativet at bruge en separat beholder til koblingens hovedcylinder.

Originale og eftermarkedsvæskebeholdere har samme funktion. -Væske skal ledes ned til hovedcylinderen.

 
 

5

Udrykningsleje

Trykleje er den del, der trykker på koblingens trykplade, mere specifikt på trykpladens fjeder. Dette leje gør det muligt for en permanent monteret slavecylinder at presse mod en roterende kobling. Dette leje hviler mod koblingen og snurrer med hele tiden, når du trykker på koblingspedalen -> Hovedcylinder -> slange -> Slavecylinder -> Udrykningsleje, til sidst skubbes fjederen ind og koblingen "løsner".

Udrykningslejet skal justeres så den ligger altid imod og snurrer med koblingen. Hvis ikke, vil dette blive slidt op på ingen tid. Også at huske på er, at diameteren af ​​lejet skal matche diameteren på ventilatoren. For eksempel har en 184 mm kobling mindre leje end den tilsvarende 240 mm kobling.


Udrykningslejet for performance er normalt af bedre kvalitet og lavet af metal, da de skal modstå højere tryk. OEM'er er slankere og ofte lavet af plastik.

 
 

6

Koblingstrykplade

En trykplades opgave er at klemme koblingspladen sammen med svinghjulet. De er monteret som følger:
Trykplade -> Lamel -> Svinghjul.
Svinghjulet og trykpladens slidflader er lavet af metal. Koblingsskive fås med forskellige materialevalg for forskellig mængde friktion og forskellig karakter.

Følgende bestemmer, hvor meget kraft en kobling kan klare:

  • Samlet kontaktareal af koblingen (cm2)
  • Klemkraften af ​​trykpladen
  • Lamellens friktionsnummer
Ved montering af trykpladen skal producentens retningslinjer for fastspænding følges. Altså hvor meget trykpladens blæser spændes, når koblingen spændes. For meget eller for lidt inputspænding reducerer drastisk koblingens spændekraft og slagfasthed. Her har du et lille område at arbejde indenfor

Både originale og eftermarkedstrykplader bruges i racing/performance.
 
 

7

Koblingsskive

Koblingspladen er monteret mellem trykpladen og svinghjulet. Dette afgør i høj grad, hvilken karakter forbindelsen vil have. Der er et par forskellige typer materiale, der skal bruges til koblingsplader. Alle med forskellige friktionskoefficienter afhængig af anvendelsesområde.

Varmemodstand er også noget der adskiller de forskellige materialer alt efter om du skal køre street, baneløb eller dragrace, der bruges forskellige materialer.

Originaler bruger normalt såkaldt organisk materiale, der giver en blød og kørbar kobling til gaden. Denne tåler ikke så meget varme og har ikke så høj friktionskoefficient som det tilsvarende sintermateriale. Derfor bruges forskellige sintrede materialer til ydeevne.

De forskellige typer tilgængelige:

  • Økologisk
    Friktionstal: Lavt til medium
    Varmebestandighed: Lav til medium
  • Sinter pad
    Friktionstal: Højt
    Varmebestandighed: Høj
  • Sinter
    Friktionstal: Højt
    Varmebestandighed: Høj
 
 

8

Svinghjul

Svinghjulet er den del, der er monteret på motoren og sammen med lamel og trykplade forbinder motor og gearkasse. Svinghjulene har ofte startring og triggerring indbygget, men det kan være helt forskelligt mellem forskellige modeller, så dette skal tjekkes på specifikke emner.

Når svinghjulet er monteret sammen med resten af ​​koblingen er det vigtigt, at det korrekte spændetryk opnås på samme måde som beskrevet i overskriften om trykplade.

Originale svinghjul er ofte af dobbeltmassetypen, hvilket skal reducere vibrationer. Denne type bruges ikke med ydeevne svinghjul. Så har du et såkaldt stumt svinghjul.

 
 

9

Svinghjulsbolte

Svinghjulsbolte og bolte til trykpladen kan bruges originale selv ved trimning.
Du ønsker dog ikke at genbruge disse, når de er strakte. I stedet for at købe originale bolte, kan du i stedet bruge forstærkede bolte. Disse er ofte endda billigere end originale.

Bolte til svinghjul og trykplade skal altid tilspændes efter producentens anvisninger. Selvom svinghjulet og trykpladen er af ydelses-/eftermarkedstypen, kan den originale længde af bolte normalt bruges.

De tre mest almindelige typer af kvalitet af bolte til kobling, der bruges:

  • Original
  • 12,9
  • ARP2000


Med højt tunet motor eller hvis bilen skal bruges til racerløb, skal der altid bruges opgraderede/forstærkede bolte.

 
 

10

Koblingsvæske

Koblingsvæske er faktisk bremsevæske. Kobling og bremsevæske deler ofte en beholder, og derfor bruges den bremsevæske, der er i bremsesystemet, normalt også til koblingen.


TIP: Har du en separat beholder til koblingen, kan du bruge en original bremsevæske eller den type, der ikke absorberer fugt så hurtigt. På denne måde holder koblingsfølelsen efter væskeskift længere.